maandag 12 januari 2009

Coveren

Op dit moment scoort Jonathan Vandenbroeck, beter bekend als Milow een hit met Ayo technology, een cover van een nummer van 50 cent en Justin Timberlake uit 2007. Best grappig om een standaard gangsta track in een akoestische versie te horen.
In plaats van een gespierde zwarte gangsta, zingt een bleke Belg over z'n seksuele verlangens en het ideaalbeeld van hoe een vrouw moet zijn (altijd zin als jij zin hebt, rappen/zingen ze).
De seksualisering van de samenleving gevangen in een liedje. Qua sound verschillen de versies (al is Justin's partij niet zo erg veranderd), maar beide clips zijn niet vies van het tonen van dames with curves in all the right places.
Voor een vergelijkend warenonderzoek kun je ze bekijken, Milow's versie klinkt trouwens erg lekker.
Edit: Gert Jan wees me erop dat de versie die ik eerst van 50 cent had al was verwijderd door een auteurrechtclaim, heb nu weer een remix daarvan hier neergezet... (en remixen is weer een broertje van de cover).






Daarnaast kun je de tekst natuurlijk ook gebruiken om een verhaal te houden over het verlangen naar gewoon fysiek contact in plaats van al het computergemedieerde gedoe van msn, sms, webcams en hyve-pagina's, da's dan misschien weer voer voor een andere blog.

Ben erg benieuwd wat 50 cent van de cover vindt. Het grootste compliment op dat vlak dat ik ken, komt van Nine Inch Nails voorman Trent Reznor over Johnny Cash z'n versie van Hurt.
Een prachtnummer met een indrukwekkende videoclip, de combinatie van tekst, beelden en kennis over het leven Cash zorgt voor een brok in de keel.
Eerst de clip, dan het compliment.



Trent Reznor: I pop the video in, and wow… Tears welling, silence, goose-bumps… Wow. I just lost my girlfriend, because that song isn't mine anymore… It really made me think about how powerful music is as a medium and art form. I wrote some words and music in my bedroom as a way of staying sane, about a bleak and desperate place I was in, totally isolated and alone. [Somehow] that winds up reinterpreted by a music legend from a radically different era/genre and still retains sincerity and meaning — different, but every bit as pure.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Mmm... en ik dacht steeds maar dat het enkel over technologie ging ('tired of using technology' ofzo). Mijn ogen zijn geopend :-P

Trouwens... de eerste video is helemaal geen video maar een "Deze video is niet langer beschikbaar vanwege een auteursrechtclaim door Warner Music Group."

Sam of Saam zei

Heb naar aanleiding van je opmerking weer wat gewijzigd, dankje!

Ruben zei

Saam, wat is dat vocht dat helemaal over Milow heen zit denk jij?

Sam of Saam zei

@Ruben:

Je kunt nog een draai geven aan de video dat je kunt zeggen dat alle verleiding en seksualisering de mens teveel wordt en het verstikkend werkt.